Blog

Prvni dva tydny na palube aneb klasicky den namornika

Nejdrive jsem sem chtel nahazet jen par fotek. Vetsina z Vas mysli, ze mam naprosto uzasny zivot plny vecirku v nejlepsich svetovych velkomestech, ze se valim na nejhezcich plazich sveta a mam se proste skvele.. no musim rict ze je to pravda...

Ale tahle prace ma i svoji druhou stranu mince. Jen si to predstavte. Prijdete (priletite)  do prace a vite, ze koncite za 8h a jdete domu. U me to neni ani 8 hodin, ani 8 dnu, ale cca 150 - 180dnu tezke kazdodenni driny bez jedineho dne volna. Abyste si to predstavili naprosto dokonale rozhodl jsem se, ze Vam popisu treba zrovna dnesni den, ktery byl spise z tech narocnejsich, jelikoz to byl seaday - to se od rana do vecera jen pluje. Na lodi mame nejakych cca 1100 lidi a 95% z toho jsou americani. Americani, kteri cely den nemuzou odejit z lodi a tak delaji cely den to, co maji radi. Cpou se slaninou, zmrzlinou, zapiji to kolou, pak si daji hamburger (samozrejme se slaninou a kolou), pak jdou na obed, cely to co bylo pred obedem se zase opakuje az do veceri, po vecerich pred spanim jeste troska slaniny a tak je to porad dokola..

Sobota 7.3. 2015 / SeaDay  - cesta z Melbourne do Perthu

V praci mam byt v 7:15, budik me zvoni v 06:20 - jsem svych klasickych 20 minut v koupelne a pak vyrzazim vyzvednout kavu a sednout si s cigaretkou na palubu na svych kazdodenich ranich 20 minutek, je to jedna z mych nejoblibenejsich casti dne, koukate na vychod slunce nad oceanem a vsude je takovy kouzelny ticho, jedina vec co slysite je jak vlny narazi na zad lodi.


V 7:15 je nastup na 13. patre na restauraci, kde si spolecne s nasim nadrizenym, rikejme mu KMzP (kreten Mario z Portugalska) musime vyslechnout kazdodenni 10ti minutovy vyplach mozku ve stylu: usmivejte se, starejte se o hosty, dejte do toho vsechno, kdo tady nechce byt, byt tady nemusi atd.. pak si projdete takzvanym check-inem, kde si KMzP zkontroluje, jestli jsme vsichni cerstve oholeni, jestli mame ciste uniformy, nalestene boty apod. Snidane jsou od 7:30 do 10:00. 2,5 h se nezastavite. Dneska to bylo formou bufetu a protocilo se nam tam cca 600 lidi, hroznej blazinec. Celou tu dobu se opravdu nezastavite a dulezity je se po celou dobu hrozne usmivat a vypadat stastne, coz jde relativne hladce, protoze se Vas kazdych deset vterin nekdo pta how are you, neboli jak se dnes mas, coz je takova forma pozdraveni. Denne to slysim  prumerne 350x a samozrejme je potreba odpovedet mam se naprosto skvele, protoze sem na nejlepsi lodi na svete a mame tady nejlepsi hosty na svete. To, ze byste celou lod nejradsi podpalili a vsem tem lidem jeste predtim zlamali ruce aby nemohli plavat, je vec druha. 

Podstatne je rict, ze mame zrovna takzvanou World Cruise(cestu kolem sveta), coz znamena, ze vetsina lidi, co je prave na lodi sem prijela ke konci ledna a budou tady az do zacatku kvetna. Ano, chapete to spravne, lidi si tady zaplatili pobyt na 4 mesice (ceny zacinaji na 1.5Mil kc za pobyt). Takze vite, ze Mrs Smith ma rada kazdy den v 7:55 salek horke cokolady, Mr. Jones by rad horke mandlove mleko a cokoladove livance apod. Vetsinu lidi uz po case znate jmenem a vite i jejich kazdodenni stravovaci navyky, stejni lide chodi ve stejnou dobu a pritom co jedi a piji kazdzy den stejne veci Vam rikaji stejne kraviny a Vam z toho kazdy den hrabe uplne stejne.... V 10:20 koncim snidane a mam "cas" do 11:30, takze davam kavu a cigaro, v 11:50 musim zajit vyzvednout cistou uniformu, davam rychly obed a je 11:30 - obedy probihaji dost podobne a koncim ve 14:00. ve 14:15 sem dorazil na pokoj, dal jsem rychlou sprchu a 14:30 sem uz lezel v posteli (dvoupatrovka v pokoji 3x3 metry) 1,5h spanku takhle odpoledne je tady jakoby dost luxus. V 16h zvoni budik, oblikam se do vecerni uniformy

a bezim na meeting, kde je cela posadka ktera cita cca 500 lidi, protoze nam vedeni spolecnosti oficialne chtelo oznamit, ze celou spolecnost crystal cruises prodalo i s nama za 550 milionu $ Hong Kongske investicni skupine. Pro nas se pry nic nemeni, mela by to byt v celku pozitivni zmena, uz se planuje nova ultraluxusni lod, ktera by mela byt spustena na zacatku roku 2018. (Who cares, i dont care). Z meetingu se jde rovnou na vecere, Absolutne nejhorsi cast dne.

18h - 18:30 si chystate stanici, restaurace o celkove kapacite cca 550 lidi je rozdelena na 32 stanic a kazdou z nich maji na starosti 2 cisnici, ja pracuju s turkem Ayhanem na stanici cislo 18 a mame pod sebou 4 stoly. jeden pro 10 a 3 stoly pro dva lidi. O stanici c18 je vseobecne znamo ze je to ta nejhorsi a nejtezsi stanice, na ktere se nejvic maka, protoze sem chodi na vecere reditel, cely servis je proto pod drobnohledem a vsechno musi byt tip top 6ti hvezdickovy servis. Musim znat vsechny sve hosty jmenem a take je tak oslovovat. Je to vazne 5ti hodinova pakarna. Mit na veceri 16 lidi pro me znamena prinest a naservirovat cca 80 taliru z kuchyne + milion veci okolo toho, kdyz napriklad servirujete kaviar, musime hostum nabidnout i salotku, vejce, kysanou smetanu, citronovou stavu, k humrovi zase nabizite rozpustene maslo a holandskou omacku, vsechno tady ma svoje pravidla, ktera se musi dodrzovat, opravdu se 5h nezastavite a celu tu dobu z Vas jen lije. Kazdej vecer je pro me stejnej, rikam si jak nenavidim svuj zivot a za pochodu planuju jak postnu na facebooku posledni rozlouceni a pak to vezmu pres palubu.

Dnes sem zkoncil ve 23h, dosel sem na pokoj, dal jsem rychlou sprchu, nastavil budik na 5:50(zitra zacinaji snidane

uz v 6:45, protoze kotvime v pristavu) a zasel sem sednout na palubu sepsat tyhle nesmysly, ktery jsem Vam slibil. Po ceste jsem koupil lahev Jacka Danielse aby se mi lip psalo.

Pozitivni vec je, ze mam na zitrek pres obedy volno a kotvime v predposlednim pristavu v Australii, v Adelaide, coz

je po narocnem dnesku prijemnzch 5h volna a to je fajn.


update: prave sem tohle cely konecne nahral na mistnim ultrashit ocean netu za 8$/h dopsal, je skoro 2:30h v noci a.. no uz sem Vam rikal kdz vstavam, ze?

Mejte se radi, mejte jeste vice radi me, komentujte, lajkujte, sdilejte a jezte slaninu!

fotoreport z cest uz brzo, chtel jsem to sem nahrat jeste dneska, ale seru na Vas, uz ted mam jen 4h na spanek :D

 

Celý článek

odlet z ČR

Po dvouměsíčních prázdninách v česku, které utekly tak rychle, že jsem ani vánoční stromek nestihl uklidit se opět vracím zpět na palubu Crystal Serenity. Jak se říká do třetice všecho dobrého. Po předloňském letu do Istanbulu a loňských Benátkách mě čeká podstatně delší cesta.

 

Departure:

PRG PRAGUE, CZECH REPUBLIC 
18:30 
Terminal 1

Arrival:

ICN SEOUL INCHEON INT, KOREA REPUBLIC 
12:45 +1 day

Departure:

ICN SEOUL INCHEON INT, KOREA REPUBLIC 
17:00

Arrival:

AKL AUCKLAND, NEW ZEALAND 
08:10 +1 day 
International Terminal

 

Celý článek